My Post Да си родител е отговорна и не лесна задача!

Всеки ден си изправен пред вземането на куп решения, за решението на които има тонове информация и още толкова продукти, които решават едни и същи проблеми. А всъщност това, от което най-много се нуждае нашето дете е любов, подкрепа и тонове игра.

Да, децата не обичат самите играчки. Те обичат да си играем с тях и заедно да разиграваме сценарии, да строим кули, да разхвърляме и после да подреждаме.

Когато пазарувам играчки, аз като родител, се интересувам от това дали играчката, която ще купя е безопасна за здравето на детето ми, дали ще го забавлява или интересът му към нея бързо ще се стопи, дали ще издържи на ежедневните хвърляния и удари по пода, кой е направил тази играчка и не на последно място дали ще развива мозъчето му.

Защото май ни е писнало от трупането на играчки, на които се чудим къде да намерим място, играчки, които след първото или второто хвърляне се чупят и най-вече от огромните количества, които отиват, за съжаление, на сметището да векуват.

Това, което научих от моето проучване за това с какво се отличава една най-обикновена играчка от тази, която е безопасна за здравето на детето е, че тя трябва да е:

 • направена от естествени материали като дърво, органичен памук, коприна или вълна;
 • за боядисването й са използвани натурални бои от плодове, зеленчуци и захар, бои на водна основа или мастила, направени от соя;
 • направена е от рециклирани материали или пластмаса, която не съдържа в себе си вредни вещества;
 • за дървения материал на играчките се използва дървесина от гори, които са предназначени за тази цел и не се разрушават безразборно.

По пътя на тези мои търсения през годините попаднах на няколко бранда, които харесах, не само защото са безопасни за здравето на децата или защото са дървени, а и защото имат красив дизайн и развиват въображението и креативността. Ето ги и тях:

Plan Toys

 

32205785_1126114327527505_3625272686420164608_o Plan Toys са моите любимци. Техните играчки са направени от каучукови дървета, които вече не произвеждат латекс. За да се гарантира, че дървесината е чиста, преди да бъдат отсечени на дървета не се слага тор в период от три години. Производителите използват багрила на водна основа, лепило, което не съдържа формалдехид и процес на сушене без пещи. А от дървения материал от своя производствен процес се захранва генератор на биомаса, който обслужва завода и околните села. Изключително приятни на пипане, усещане и за игра. За щастие тези играчки се предлагат и в България и можете да разгледате асортимента им тук: http://www.plantoys.bg А в нашата библиотека имаме ето този пъзел за деца над 2г., който може да се реди по най-различни креативни начини и помага на подрастващите в развитието на фината моторика и причинно-следствените връзки.

Tegu

 

13131622_10154811039526393_8221025204623440254_o Другите ми любимци са дървените блокове с магнит, скрит вътре в тях, на бранда Tegu. Предлагат се в комплект от различни по големина форми и цветове и предизвикват въображението на децата да създават и пресъздават околния свят. Естествено, в игрите могат да се включат и порасналите деца. Впечатлих се и от това, което седи и зад самия бранд:

 • всяко едно дърво за добив на материал се избира индивидуално от човек, когато то е достигнало своята зрялост да бъде отсечено от точно за целта място
 • грижат се и за удовлетвореността, развитието и кариерата на хората, които участват в производството на тези уникални дървени блокчета.

Тяхното мото e: „Недей да правиш нещо, освен ако то не е необходимо и полезно; но ако е и двете, не се колебай да го направиш красиво. “

Техните магнитни дървени блокчета наистина са красиви, а освен тях имат и някои други предложения, с помощта на които могат да се строят превозни средства – тези, по които малките момчета страшно много си падат. Ето някои наши сетове, които може да заемете от тук.

HABA

 

Screen Shot 2019-11-20 at 21.34.56 HABA е немска фамилна компания, която е на повече от 70 години. Подобно на останалите брандове те използват бои на водна основа, а продуктите им не съдържат формалдехид и олово. Всичките им дървени играчки са изработени от сертифицирани, залесени дървесини, а техните платнени играчки са изработени от органични материали. Имат невероятно голям асортимент и продуктите им се предлагат в България, което си е голям плюс. А вече и при нас ето тук.

Kapla

 

slider-shop-1000x435
Това са дървени плочки с определен размер и еднакви по големина. С тях може да се строи всичко, което е във въображението на детето. Дървените плочки са произведени от 100 % естествена и необработена френска борова дървесина. Каплата развива:

 • логическото мислене
 • креативността
 • концентрацията, постоянството и търпението
 • когнитивното развитие
 • работата в екип

Организират се световни турнири, на които участниците показват своите архитектурни постройки. Използват се в училища и детски градини. За мен Каплата е един безценен подарък и е препоръчително да присъства във всеки асортимент от детски играчки на едно подрастващо дете, затова тя присъства и в нашата библиотека и може да я заемете от тук.

Grimms

 

944286_572933399414715_1297934773_n
Играчките, които предлагат Grimms черпят вдъхновение от принципите на Валдорфската педагогика и други алтернативни методи на обучение, като Монтесори. Освен че изработват материалите си за игра от дърво, почти всички са ръчно правени и боядисвани, което ги прави ценни и любими. Дървото идва от устойчиви гори в Европа. Използват бои на водна основа, нетоксични и бързо съхнат след като са били ослюнчени от някое мъниче.

HaPe

HaPe Отново немска компания с дълга история, започнала от малък бизнес за детски образователни играчки, направени от естествени и природни материали до днешното й развитие като световно признат бранд за дървени играчки, които са безопасни за здравето на децата и планетата. Интересното при тях е, че въвеждат бамбука като материал, с който да се правят играчки и така те започват да произвеждат серия от бамбукови играчки, които може да наемете от нашата библиотека тук.

Kои са вашите любими брандове и с какво обичат да си играят вашите малчугани?

Звучи супер да си имате вкъщи играчки, които знаете, че са направени по защитаващ природата начин, не са навредили, не вредят и няма да навредят, защото дори да отидат на сметището дървото може да се разложи и няма да остави следа във времето. В коментарите по-долу може да споделите вашия опит с играчки от естествени материали, от кои брандове купувате или пък за вашата гледна точка.

Подобни статии по темата за играчките, направени от естествени материали и тези, направени от пластмаса:

По-елементарните и прости играчки са по-добри за развитието на децата

Съвети при избор на играчки от естествени материали

Кои са най-опасните играчки за здравето на децата

5 идеи как да подреждате играчките в дома си

Идеи за играчки от подръчни материали