за подарък за бременни

Бременността е уникален период за всяка жена. Той е вълнуващ, на моменти страшен, а доста често съпроводен от физически дискомфорт и емоционална неуравновесеност.

Казват, че всяка бременност е различна.

Каквато и да е тя обаче, ние останалите близки на бременната жена, можем да ѝ помагаме или радваме като я караме да се усмихва повече, да ѝ осигурим спокойствие или да ѝ доставим удоволствие.

Освен това пренаталният период, в който се намира бъдещата майка, се оказва изключително важен и за развитието на все още нероденото създание.

И колкото повече положителни преживявания има за майката, толкова повече тя предава щастие и любов на бебето в нея.

Това са моите предложения за подаръци. Част от тях лично преживях.

Зарадвайте някоя бъдеща майка за предстоящия ѝ рожден ден или просто, за да ѝ покажете, че я обичате!

1. Йога или гимнастика за бременни

 

По време на моята втора бременност се отдадох ежеседмично на 2 посещения клас по йога и 1 посещение на гимнастика. Независимо дали бъдещата майка е практикувала йога, или не е ходила на никаква спортна активност, участието в такива занимания за мен е препоръчително.

Първо, защото активността през тези месеци е полезна не само за майката, но и за малкото бебенце вътре в нея – тя раздвижва тялото си, кръвта си и има леко натоварване, което благоприятно повлиява и настроението, а от там всички тези положителни емоции се предават на бебето.

И второ, защото се среща с други бъдещи майки, с които могат да си споделят общите преживявания, притеснения и да си помагат със съвети.

Основно има няколко места за йога за бременни в София, които аз посетих:

2. Масаж за бременни

 

Когато бях бременна с първото си дете, ми подариха един такъв масаж, подходящ за бременни жени. Спомням си, че след това се усещах по-лека и нивата ми на серотонин се бяха повишили:)

Масажът, както всеки знае, е изключително полезен за човека при всички ситуации – когато сме болни или здрави, а също и бременни.

Покрай писането на тази статия попаднах на едно място, което щях със сигурност да посетя, ако се бях поинтересувала по-отрано.

Мястото се казва “Център за масажи и физиопрофилактика Фина Стайл”. От това, което чета на сайта за тях бих им се доверила.

Ако на бъдещата майка по една или друга причина ѝ е трудно да излиза, може да организирате посещение на масажист вкъщи.

3. Подготвителен курс за раждането

 

Ето това беше наистина най-доброто ми попадение по време на втората ми бременност. Този курс се води от невероятно отдадената, лъчезарна и добросърдечна Анелия, която е била дълги години акушерка, а от няколко години насам помага на бременните жени и бъдещи майки да влязат смело в родилната зала и с готовност да посрещнат в прегръдките си дългоочакваната рожба.

Не веднъж Анелия е споделяла: “В родилната зала няма време за обяснения и обучения. Затова, ако жената отиде да ражда без да е наясно какво точно ще се случи и как да диша, целият този процес е труден както за нея, така и за екипа.”

Този курс е нужен както за майката, така и за бащата, ако е решил да присъства на раждането и мисля, че един чудесен подарък.

Ето повече за него тук.

4. Ваучер за книги

 

По време на бременността, особено в последните 40 дена, когато бъдещата майка е вече в болнични, тя ще има достатъчно време, което да отдели за четене и подготовка с книги за кърмене, първи грижи за бебето, обзавеждане на детска стая, отглеждане и възпитание на деца и т.н.

Темите са безброй, а на българския пазар вече има доста издадени книги.

Сега е времето най-подходящо за четене на книги за възпитание и отглеждане на бебета и деца.

5. Маникюр или педикюр

 

В този период жената има нужда да си доставя удоволствия, да я глезят и да ѝ угаждат. И ако по принцип е от този тип жени, които обичат да се гласят, един такъв подарък ще бъде подходящ.

Може да изберете някое по-интересно студио, което тя самата не би си позволила.

6. Вкусово преживяване

 

Идваме до една тема, която много хора обичат – храната. И то не каква да е, а такава приготвена от топ главни готвачи, които правят изкуство.

Докато ядем включваме и 5-те си сетива: първо виждаме какво има в чинията, после помирисваме, хапваме и започваме да усещаме най-различни вкусове, които са комбинация от различни храни.

Този кулинарен шедьовър върви ръка за ръка с подходящо подбрани вина, спокойна и тиха атмосфера и водещ, който прекарва посетителите през цялата тази вкусова еуфория, за да ги потопи в тук и сега и да им достави наслада.

Тези кулинарни спектакли се организират от Николай Коев под името Chef’s Table и може да следите тук, за да закупите билет за определена дата от годината и да доставите едно вкусово удоволствие.

7. Урок по танго

 

Да, правилно прочетохте. Танцът по време на бременност е не само приятен, а даже препоръчителен.

Докато бях бременна с второто си дете, през последните 5 месеца от бременността посещавахме индивидуални уроци по танго. Беше вълшебно.

За цялото ни преживяване може да прочетете тук.

8. Кино или театър

 

Когато бебето се роди, време за кино или театър няма.

Сега е моментът да се ходи по постановки или в киносалони.

През март се задава 24-то издание на София Филм Фест, така че това е една чудесна възможност да зарадвате някоя бъдеща майка с хубаво кино.

Театрите са много, постановките също – разгледайте и помислете кои ще са подходящи, а може дори да направите подарък пиесата, по която е сътворена постановката и билет за нея.

9. Ръчно правено олио за масаж

 

Ако жената, на която ще правите подарък, ще ражда през лятото, то най-вероятно ще ѝ е много трудно в жегите и ще има проблем с подуването на краката.

Докато бях бременна бях научила от гимнастиката за бременни един масаж за краката, който трябваше всеки ден да си правя и съответно едно масажно олио, което се прави от базово масло, например бадемово и около 15-20 капки етерично масло от лимон.

Много практичен и със сигурност полезен подарък, особено, ако намерите хубави шишенца и се погрижите да изглежда опаковано добре.

10. Класически концерт

 

Музикално преживяване – звучи страхотно. Тази музика ще се чува освен от майката, но и то бебето, ако жената вече е преполовила бременността си.

Разгледайте програмата.

Задава се един концерт на Ара Маликян – световноизвестен цигулар, през март.

11. Разходка в планината

 

Няма нищо по зареждащо и ободряващо от една разходка в планината.

Но тази разходка може да направите специална. Сгответе нещо домашно, сложете в една кошница с едно одеяло и нещо свежо за пиене и заведете бременната ви приятелка, сестра, братовчедка или жена на планина.

Говорете си и си споделяйте. Това ще ѝ се отрази наистина добре. Но ако правите този подарък сега, заменете пикника с един топъл чай в някоя топла хижа.

12. Бижу Bola

 

Красиво и музикално бижу, което при движение, сложено с дълга верижка до корема на майката, издава тих и приятен звук, който успокоява.

Някои майки го използват, за да помогнат на бебето да се обърне с главичката надолу.

Аз не си купих такъв медальон, но наистина звука, който издава много ми харесва и ако бях получила този подарък, щях да го нося с удоволствие:)

Може да прочете повече за Bola и да поръчате от тук.

Това бяха моите предложения.

С този списък със сигурност не се изчерпват всички идеи, но за човек, който не е минал по този път на женска трансформация, мисля, че ще е един добър старт.

Можем заедно да допълним списъка, като споделите в коментарите някое ваше преживяване или хрумване.

Успех в намирането на най-истинския, сърдечен и мил подарък, който сте правили някога!