за подаръци

Дойде ли декември, започвам да мисля за Коледа и Нова година и затова какви подаръци да направя на близките си. Притеснявам се дали ще успея навреме да се подготвя, дали ще зарадвам семейството си и приятелите си, а най-вече се чудя какъв точно подарък да направя.

Ако тези моменти на търсения са ви познати, а и  сте от този тип хора, които обичат да подаряват нематериални неща, защото ви е писнало от трупането на вещи или пък човекът, на когото ще правите подарък всичко си има, то предложените от мен идеи за подаръци, ще ви бъдат със сигурност полезни.

Номер 1. Билет за концерт или събитие по интерес

 

My Post

Нека да започнем с мега яките преживявания като концертите. Ако ваш приятел или роднина е фен на определен стил музика, пада си по концерти или има някакъв интерес към определена тема, то не е зле да проверите какви ще бъдат концертите и събитията за следващата 2020 година и дали ще намерите нещо, което ще зарадва някого.

Опитайте се да си помислите за човека и какво би го стоплило. Какви са му интересите или каква музика слуша? Има ли някакво хоби? Какво прави в свободното си време?

Номер 2. Абонамент

 

My Post-2

Към този тип подарък може да си помислите за абонамент за медия или дори за някакъв канал или приложение, което човекът, на който подарявате подаръка, е фен или има нужда.

Така например, една година на нашите баба и дядо, бяхме подарили абонамент за една година на “Списание 8”. Беше голямо попадение, защото така всеки месец си получаваха по пощата списанието и можеха да си набавят полезна и интересна информация. При тях няма как да е онлайн, но все пак е с подобна стойност.

Може да разгледате приложенията за телефоните – там има толкова много и то готини, че е трудно човек да не намери нещо подходящо. Помислете и върху това, с което се занимава професионално човекът, на който ще правите подаръка, или някакво лично търсене, в което може да му помогнете да се развие, като например приложения за ежедневна медитация или йога.

Номер 3. Членска/клубна карта

 

My Post-4

Това може и да са карта за спорт или някакво любителско занимание.

Напоследък са супер популярни картите Мултиспорт. Защо не попитате там където работите дали предлагат такива карти за служителите и ако да, вземете една за вашия приятел или роднина. Може да му платите само за един или два месеца, но пък ще може да се възползва от услугата през цялата година да ходи на спорт.

Потърсете други такива възможности като си помислите за интересите и желанията на човека, на който правите подарък.

Номер 4. Уроци или класове

 

My Post-5

Урок по танци, езда, език, фотография, дърворезба, керамика, рисуване, гмуркане, варене на бира или комбуча (това не го предлагат в България, но може да попитате за всеки случай в Гугъл) – това са прекрасни възможности да накарате някой да излезе от черупката си и да се потопи в един различен от ежедневието свят. Още повече, ако знаете дали има някаква конкретна мечта или забравено желание. Що се отнася до курсове в София в момента има много голям избор.

Така например за миналата Коледа ние с Ники получихме подарък – урок по танго. Така се запалихме, че продължихме и след това през цялата пролет.   

Номер 5. Преживяване

 

My Post-6

През последните години подаръците преживявания станаха изключително популярни. Дори има вече няколко сайта специално с такива предложения.

Избор има. От спа процедури, флотация, масаж, вкусово преживяване, скачане с бънджи, парапланеризъм, цял ден в кафе с настолни игри, ескейп стая до разходка в планината със снегоходки или организиран планински маршрут с екскурзовод.

Помислете за някакво ново изживяване. Място, където вашият човек, на който подарявате подарък, винаги е искал да отиде.

Ако той е кулинарен ценител, може вечеря в хубав ресторант или ако обича да рисува за забавление едно чудесно предложение би било час по рисуване на картина с чаша вино.

Или пък му подарете едно сетивно пътуване.

Номер 6. Собственоръчно направени подаръци

 

My Post-7

Ето че дойдохме и до моята “запазена марка” – подаръците направени с моите ръце и от сърце. За мен те са най-личните и най-ценни. Защото някой е отделил време и то не малко само за теб. Помислил е какво ще те зарадва и ръчно със своите умения е изработил нещо уникално. Зарядът на тези подаръци е друг – според мен дори защото се правят за конкретен човек, те са омагьосани с положителната енергия на правещия подаръка.

Не е нужно да имате кой знае какви умения. Защо не приготвите сладкиш – кой не обича нещо сладичко? Или пък домашно сладко, някаква зимнина, ръчно направен сапун или мазило за тяло, билки, събрани по Еньовден и т.н.

Номер 7. Живот

 

My Post-8

Намерих в Щатите страхотни предложения за подарък за любителите на растенията. Те включват от китове със семена и всичко необходимо да си отгледаш едно растение, минават през специални буркани, в които имате винаги свежи цветя и които отглеждате без почва, до получаването на всеки месец по едно сукулентно растение и така на края на годината сте си направили една мини градинка от сукулентни. Всички идеи са чудесни и ако ги имаше в България щях много да се радвам да направя такъв подарък.

И понеже в България липсват тези предложения, това е предпоставка да развихрите въображението си и да измислите нещо подходящо.

В момента съм на тема стайните растенията в дома или офиса, които помагат за пречистването на въздуха от вредните летливи вещества, за които дори не подозираме, че съществуват, но ако сте малко по-търпеливи и се запишете за моя бюлетин, ще научите, когато статията е готова, за да се информирате и направите един такъв подарък.

Ако пък човекът, на който ще правите подарък е новобранец билкар, един такъв билкарски курс със сигурност ще го зарадва.

Номер 8. Време

 

My Post-9

Звучи много нестандартно, но този подарък е с неподозирана стойност.

Това, което в днешно време хората най-често се оплакват е, че не им достига времето. У дома имаме толкова много къщна работа, отлагаме разни неща във времето или пък нямаме възможност да си позволим дадена услуга.

Помислете за това, в което сте добри или сте експерти и как може да помогнете на този, на който ще правите подаръка. Например, ако сте фотограф може да направите снимки или ако сте техничар, да ремонтирате нещо. Ако сте музикант, да научите някой на някоя песен, която да изсвири или пък ако се славите с кулинарните си умения, да го научите да приготви вкусно ястие.

Възможностите са неограничени!

Номер 9. Спомени

 

My Post-10

Общите спомени са винаги актуални.

Един албум с общи снимки или кратко видео, съчетало най-близките ви моменти заедно, което е монтирано специално за целта, е един универсален, но личен подарък.

Сещам се за баба ми – тя не използва нито смарт телефони, нито има възможност да си изважда снимки. Този подарък би я зарадвал много, макар че ще е на материален носител.

 

Номер 10. Превърнете знанието в подарък

 

My Post-11

Помислете си какво научихте през тази година, какви бяха вашите интереси, кои книги прочетохте, на какво интересно нещо попаднахте или се запознахте и го превърнете в подарък.

Така хем ще затвърдите това, което сте научили, хем ще зарадвате някой и ще му покажете нещо ново.

И независимо какво ще изберете, не забравяйте, че това е подарък, така че го направете да изглежда такъв!

Надявам се тези идеи да разпалят творчеството ви и да ви вдъхновят да подарите нематериален подарък за тази Коледа, ако това е вашата концепция за подаръци.

Не приемайте тези предложения, като съвет да не купувате подарък вещ. Те си имат своята стойност, стига наистина да задоволяват нечие желание и потребност.

По-скоро идеята ми е да насоча вниманието ви и към такъв вид подаръци.

Моят апел е да не се чувствате длъжни да подарявате нещо само защото така повелява традицията, а наистина да помислите за човека с какво бихте го зарадвали и да си припомним всъщност какво са празниците. Най-важното на празника е да прекараме време заедно и да бъдем благодарни за нашето семейство и приятели.

Приятно правене на подаръци!

А вие какви подаръци правите или получавате? Споделете в коментарите вашия опит или съвети, така че всички да почерпим опит и да се вдъхновим.

Предай нататък

Главната мисия на “рисунка върху плат” е да вдъхне живот на детските рисунки и да насърчи използването на текстилни изделия за ежедневните ни нужди, а не такива, направени от найлон или друг трудно разградим материал, които изхвърляме на боклука, без да си даваме сметка какво се случва после с тях. Ако искаш да подкрепиш тази кауза, може да го направиш на страницата ми във Facebook или Instagram като ги харесаш или споделиш твоето мнение. Това за мен означава много!