Или един уникален подарък – хоби курс по билкарство

Малко преди рождения ми ден получих един линк. Това беше информация за курс по билкарство, който започваше в средата на май и щеше да приключи в средата на юни. Цял месец ходене по планини и пътеки в търсене и разглеждане на билки и растения. Силно се развълнувах, защото отдавна имам интерес към билките – как и кога се събират, за какво се прилагат и как да ги използвам вкъщи, за да се лекувам или разкрасявам. Този курс беше точно по мой интерес и затова не се поколебах да си го пожелая като подарък за рождения ми ден.

И така времето дойде, а курсът започна и свърши. Запознах се с хора, които изучават билките и растителния свят в България, които обичат природата и нейните дарове. Имаше смях и забава, особено на еднодневните преходи през различни планински местности.

Курсът премина в две срещи седмично: една среща лекционна част + забъркване на мазила в учебната лабораторията в “Клуб на пътешественика” и втора среща през почивните дни на разходка из ливади, поляни и гори за събиране и разпознаване на билки.

Видях много места и маршрути, на които досега не бях ходила, като например планина Беласица, която е известна с многобройните си кестени. През септември ще са готови:). По време на тези разходки водещите се спираха на растенията, които виждаме и ни разкаваха за тях. Е, не научих всички растения, но определено научих някои нови, които досега не знаех. Научих се и как да разпознавам лайката, която толкова обичам. Събрах много билки предимно за чай. Изсуших ги и сега са прибрани в буркани на тъмно, за да им се наслаждавам през дните, когато слънцето е малко, а дните – къси. А колко е приятно, когато чаят, който пиеш, знаеш, че ти си си го брал и му си се радвал, не мога да опиша!

В лабораторията успяхме да приготвим за себе си мехлем от невен, масажно масло за облекчаване на мускулни натоварвания, извлек от розмарин за стави, паста за зъби с кокосово масло и репелент против комари. Всичките са с приятен аромат и дълбоко успокояващи. Също така пробвах най-наситения на вкус черен пипер, който променяше вкуса си с времето и предизвикваше палитра от вкусови усещания. Научих за градските ядливи растения, които са на доста места около нас и как всъщност в различни краища на България хората ядат растения, които дори не бях чувала.

За мен, както и за повечето хора, ученето се случва чрез преживяване, опитване и правене. Нямаше да направя всички тези мазила и природни козметични продукти без да съм взела сама лъжицата и забъркала съставките под зоркото око на вещите в занаята. В този случай това бяха две млади дами от Елек.

Билките са красиви, ароматни, нежни, а пък някои по-невзрачни и дори с отблъскваща миризма. Но няма случайни неща в природата – всяко нещо е сътворено с цел и смисъл. Например, зловонният здравец е с отблъскваща миризма и затова се ипозлва против комари.

Научих, че билките се събират по време на цъфтеж, хубаво е да се събират в хартиено пликче, платнена торбичка или кошница. Като казах кошница се сетих, че всъщност, случайно или не, намерих една стара плетена кошница в едно видинско село и тя ми служи вярно през всичките преходи, които правихме.

Та, след като се съберат, билките се разтилат или връзват на снопове и се оставят да изсъхнат на сянка и проветриво. Хубаво да изсъхат, така че като ги вземеш между пръстите и ги стриеш да се получи прах. Хубаво е да се приберат в буркани или платнени торбички, целите стръкове и да се съхраняват на тъмно. Така ще издържат около 2 години. Недей да си купуваш лайка в пликчета. Там се слага всичко, което е останало по дъното на чувала с набрана лайка, заедно с всякакви други треви и всъщност човек не може да е сигурен в качеството на това, което пие.

С нетърпение очаквах денят, в който нашата група се отправи на практика в един софийски ТАЕН бар, наречен 5L Speakeasy Bar. Беше изключителна вечер. Обичам потайностите и историите зад такива места, а този бар наистина си има история. Неговият собственик ни показа едни ужасно вкусни коктейли, които можем да правим вкъщи, без да сме квалифицирани барбани или пък да си купуваме някакви екзотични ликьори. А и плюс това бяха намесени и билките, които си бяхме вече набрали. Научих как се дегустира коктейл, как с чай от липа, смесен със сироп от мед и бяло вино, се получава невероятна прохладна напитка за през лятото и най-важното, че коктейлът се сервира с мнооооооого лед. Вечерта приключи след последния коктейл, който изненадващо за всички беше с бира. Да, бира. И беше с интересен вкус, но вкусен. А пък за финал научихме и паролата, с която можем да влизаме в бара. Йо-хо-хо и бутилка ром.

Благодаря за този мой мил подарък, който получих, на организаторите за курса и за всичките споделени мигове и знания. И ако случайно и твоя рожден ден се пада някъде през пролетта или лятото, може и ти да си го пожелаеш или подариш, защото мисля, че ще се проведе и следващата година, а също май се подготвя друг курс за вече напреднали “билкари и местни знахари”:).

Предай нататък

Главната мисия на “рисунка върху плат” е да вдъхне живот на детските рисунки и да насърчи използването на текстилни изделия за ежедневните ни нужди, а не такива, направени от найлон или друг трудно разградим материал, които изхвърляме на боклука, без да си даваме сметка какво се случва после с тях. Ако искаш да подкрепиш тази кауза може да го направиш на страницата ми във Facebook или Instagram като ги харесаш или споделиш твоето мнение. Това за мен означава много!