Ръчно направени подаръци за любими хора

Защо избирам платнена торба пред найлонова или хартиена?

Винаги съм усещала едно чувство на тревога и тъга, когато съм изхвърляла торбата с отпадъци в големия контейнер пред блока. А през последните години това чувство се засилва и надига в мен въпроси, свързани с боклука, който оставя всеки един от нас всеки ден във всяка точка на света. Имам усещането, че хората не се интересуват какво всъщност се случва с боклука им, къде точно отива и какво коства той на нашата планета. Може да звучи фанатично, но проучванията показват, че недобросъвестното изхвърляне на всякакви отпадъци и най-вече такива, направени от пластмаса, застрашават сериозно живота на голяма част от живите същества на нашата планета.

Моето искрено желание е да намеря удобни решения, които всеки може да приложи в ежедневието си, за да ограничим, а в най-благоприятния случай да спрем употребата на пластмасови, найлонови или хартиени изделия в кухнята, по време на пазар или при пътувания.

Какво всъщност е нередното с найлоновите торбички?

 • Цената на найлоновите торбички за търговците е безбожно ниска и така те дори ги предлагат безплатно на своите клиенти.
 • Цената им за природата, обаче, коства неимуверно скъпо за населението и планетата ни.
 • Те се произвеждат от етилен – вторичен продукт от петрол или естествен газ.
 • Макар и често използвани по няколко пъти, техният живот завършва все пак на бунището.
 • Лесно се разнасят от вятъра и така попадат в океана, по дърветата, парковете и горите.
 • Животните в океаните, а и птиците ги бъркат за храна, а това води до други последствия, като например невъзможност на някои животни да се размножават или най-често до смърт.
 • Не се разграждат и остават в природата стотици години занапред.

Ами хартиените торбички? Те по-добрият избор ли са?

 • Те са разградими.
 • Все пак са произведени от дърветата, които биха могли да се засадят наново.
 • Превръщането на дърво в хартия, обаче, изисква много енергия и вода, дори повече от найлоновите торбички.
 • За производството на една хартиена торба отиват приблизително 4 литра вода в сравнение с по-малко от половин литър за една найлонова торбичка.

А торбата от плат?

Мисля си, че почти няма човек, който да не е съгласен, че торбите от плат са най-добрият избор. Те се купуват веднъж и се използват многократно. Дори да се скъсат, могат да се зашият. Перат се в пералнята, ако се нацапат и се продават с най-различни картинки и десени, така че да задоволят всеки вкус. А дори може, ако някой има голямо желание да си измайстори една или няколко сам вкъщи с подръчни материали и средства.

Единственото ограничение, което наблюдавам при себе си и хората около мен е, че забравяме да ги носим с нас или да ги взимаме, когато тръгнем на пазар. Ето и няколко съвета, които да ти помогнат да си създадеш този нов навик:

 • Дръж платнена торба в колата си.
 • Постави една платнена торба близо до ключевете, чантата или портмонето си. Аз държа моите чанти тоте на закачалката, където е якето ми.
 • Снабди се с по една платнена торба в чантата или раницата, с която излизаш.
 • Опитай се да не се предаваш бързо. Да се изгради един навик, отнема време, постоянство и посвещение!

Ако все още нямаш торба от плат, а имаш желание да си поръчаш една чанта тоте по рисунка, с която да ходиш на пазар или по време на път, може да го направиш от тук.

Ако искаш да разгледаш всички чанти, които са поръчвани досега отиди тук.

Ако искаш да направиш подарък на някой твой близък приятел или роднина, направи го от тук.

Предай нататък...

Главната мисия на "рисунка върху плат" е да вдъхне живот на детските рисунки и да насърчи използването на текстилни изделия за ежедневните ни нужди, а не такива, направени от найлон или друг трудно разградим материал, които изхвърляме на боклука, без да си даваме сметка какво се случва после с тях. Ако искаш да подкрепиш тази кауза може да го направиш на страницата ми във Facebook или Instagram като ги харесаш или споделиш твоето мнение. Това за мен означава много!