На 13 септември тази година сайтът www.miloky.com навърши 1 година и по случай празника подготвих подарък за всички мои клиенти, за да изразя своята благодарност за доверието, което ми гласуваха чрез избор на продукт от мен, и да покажа един нов продукт, който все още не съм публикувала официално и е на изпитателен срок.

Откъде тръгва историята?

 

Преди 2 години, когато синът ми Давид тръгна на кооператив, предложих на майките да ушия кърпи, които децата да използват вместо салфетки. Нали бяхме “Зелко” – зелен кооператив и се грижехме за природата по най-добрия възможен начин. Тогава реших да направя такива кърпи и за нас вкъщи.

От момента, в който текстилните салфетки бяха готови, започнахме да ги използваме. На Ники му беше трудно отначало да спре да купува хартиените салфетки от магазина по навик, но след няколко пъти напомняне, тази практика свърши.

От тогава насам, хартиена салфетка за закуска, обяд или вечеря не е слагана на масата ни. Дори, когато имаме гости, използваме тези текстилни салфетки.

Вече две години кърпите са здрави и ги слагам в коша за пране след всяко ползване. Взимам по една-две, когато ходим на планина или разходка.

Затова реших, че мога да споделя това наше семейно решение и да разглася една практика, която смятам за полезна, практична и екологична.

Това е и подаръкът ми – текстилна салфетка за трапезата.

Десенът с фламинго е авторски и беше по поръчка на една дама, която шие различни несесери, чанти и калъфи за книги и е в плен на платовете. Фламингото и листото са нарисувани с акварелни моливи на лист хартия, след това снимани, обработени, направени на десен и подготвени за печат.

Защо избирам текстилни кърпи пред хартиени?

  • спестявам пари от ежеседмично купуване на салфетки, а за няколко месеца една такава инвестиция се изплаща
  • спестявам често срещания въпрос вкъщи от миналото “Купи ли салфетки?”, придружен с отрицателен отговор “Забравих.”
  • не купувам нещо, което използвам само веднъж и след употреба веднага изхвърлям на боклука
  • пестя от ресурсите на Земята
  • масата ми е по-красива и по-уютна, когато на нея са сложени текстилните салфетки
  • не ми заемат място на кухненския плот, поставени на някаква поставка, която е най-вероятно пластмасова и не се прашат, защото се прибират в чекмедже
  • чудесен и полезен подарък за близки и приятели
  • допирът на памук или лен е по-приятен и честно казано по-добре избърсва устата

А още по-красиви стават, когато салфетките са сгънати по-определен начин. Експериментирах с две сгъвания, които ми харесват. Затова ги показвам и двете в линковете по-долу от където и аз ги научих.
Много са лесни. Празниците идват и това е чудесен повод да си ги направим по-красиви и топли.

Spring and Easter Tablescape

Triple Pocket Napkin Fold Tutorial

Моят въпрос към теб е: “Бихте ли използвали вкъщи текстилни салфетки вместо хартиени?” Може да споделиш мнението си под статията или да ми изпратиш лично съобщение във Фейсбук.

Твоето мнение е важно за мен!

Благодаря!

Предай нататък

Главната мисия на “рисунка върху плат” е да вдъхне живот на детските рисунки и да насърчи използването на текстилни изделия за ежедневните ни нужди, а не такива, направени от найлон или друг трудно разградим материал, които изхвърляме на боклука, без да си даваме сметка какво се случва после с тях. Ако искаш да подкрепиш тази кауза може да го направиш на страницата ми във Facebook или Instagram като ги харесаш или споделиш твоето мнение. Това за мен означава много!