Случвало ли ти се е след като извадиш дрехите от пералнята, те да бъдат оцветени или пък станали по-малки?

На мен ДА – при това много пъти, с най-различни дрехи, някои любими, други не чак толкова, някои вълнени и ръчно оплетени, а други купени от магазина.

Последният път, когато това ми се случи, беше това лято, докато бяхме на гости в една къща в Копривщица. Наложи се да изпера ленения калъф на матрака. Това, което знам за лена е, че се стеснява при пране, но предположих, че фирмата, която е ушила тези калъфи, предварително се е погрижила за плата и се надявах да няма никакви пробеми. Избрах нормална програма на 30° и натиснах копчето на пералнята неуверено.

Програмата приключи и аз прострях калъфа на едно въже да съхне. Беше доста измачкан, но това не ме притесни особено. Денят беше топъл и платът трябваше да изсъхне бързо. Всеки път като минавах покрай него хвърлях по едно око и нещо ми трепваше в стомаха. На следващата сутрин се престраших, взех калъфа с мен и се промъкнах тихо в стаята. Започнах внимателно и спокойно да се опитвам да сложа калъфа обратно. Нагласях, дърпах, въздишах и накрая се предадох. Явно беше се стеснил и сега не можех да вкарам дунапренения матрак обратно вътре.

Реших, че колкото и да ми е неудобно и да се усещах като човек, направил нещо наистина много тъпо, ще споделя какво се случва и ще помоля за помощ. Слезнах долу при девойките и обясних ситуацията. Този път се качихме заедно.

Отново се почна едно дърпане и нагласяне, докато и трите се съгласихме, че този калъф не може да влезне и това си е. Подвих опашка и започнах да мисля варианти: или да ушия нов или да поръчам същия. Но резилът си е резил.

Точно в този момент си казах, че трябва да се науча да пера в пералня, колкото и смешно да звучи, да разбера повече за свойствата на тъканите и как въобще трябва да се перат дрехите, направени с плат от естествени материали.

Ето и моите първи уроци, които намерих в книгата “Шиенето лесно и приятно”, подарък от скъпа приятелка за рождения ми ден преди 3 години. Споделям ги с теб, а пък ако и ти имаш какво да добавиш, мисля, че ще бъде полезно за всеки един човек, без значение дали е жена, или мъж. 🙂

Три са тъканите, които мисля, че заслужават внимание, защото са най-разпространени. Това са лен, памук и вълна – всичките са естествени влакна. Затова и чантите тоте правя с памук, който предварително пера, за да няма после изненади.

Памук

Свойства: памукът има голяма попивателност и съхне бавно. Той не топли, мачка се и при пране може да се свие.

Пране: пране, което може да се изварява – бяло и цветно – се пере в пералня до 95°, цветно пране – до 60°, а фино цветно – при 40°.

Прах за пране: за бяло пране може да използваш силен прах, а за всичко цветно – прах за фино пране без избелващи гранули.

Сушилня: сушилнята не е препоръчителна при памучните дрехи, защото могат да се свият.

Гладене: глади се или на знак “вълна” или на знак “лен/памук”, леко намокрен или с пара.

Лен

Свойства: ленът лесно попива и бързо изсъхва.  Затова е и подходящ за летните дрехи. Той е устойчив, по-стегнат е от памука и се мачка.

Пране: за цветен лен – 60°, а за преработен за лесна поддръжка лен – 40° и щадяща програма.

Прах за пране: за белия и избелван лен се препоръчва силен прах за пране. За неизбелван и цветен – прах за фино пране или без избелващи гранули.

Сушилня: възможно е, но има вероятност от свиване.

Гладене: ленът може да се глади на висока температура, но винаги трябва да е навлажнен, затова се глади през мокра кърпа или с пара.

Вълна

Свойства: трудно се замърсява и има минимална склонност към мачкане. Много често е достатъчно само да окачите вълнената дреха на въздух, за да се отмеришат неприятните миризми. Вълната съхне бавно, но топли. Филцът е затепана вълна, която топли повече и предпазва от вятър.
Пране: вълната се пере само на ръка с прах за фино пране или специален препарат за вълна. Температурата на водата не бива да надвишава 30°. Вълната се мачка внимателно в много вода и в никакъв случай не се усуква или търка. Тя не бива дълго да се кисне. Вълна, която не е филцувана, може да се пере в пералня на програма за вълна при 30°. Вълната не се центруфугира, а се увива в хавлиена кърпа и внимателно се изцежда. Дрехата не се простира, а се суши легнала.

Сушилня: не се суши в сушилня, на директна слънчева светлина или до отоплителен уред.
Гладене: вълната се глади на умерена температура на знак “вълна”, с пара или под влажна кърпа.

След тази случка вече много внимавам какво и как слагам да пера, уча се и продължавам да събирам опит. Ще търся и ще споделям всичко свързано с платовете, тяхната поддръжка и грижа, за да може да запазим дрехите си дълго време здрави, удобни и неповредени.

А това са символите върху етикетите на дрехите, които е хубаво да гледаш преди да сложиш прането в пералнята, а не както мен да слагаш всичко без да се сортира, с една и съща програма и един и същ прах (това беше отдавна, но имаше такъв период). 🙂

П.С.
За моя радост и облекечение, стопаните на къщата са успели да сложат калъфа на матрака. За мен това си остава загадка, но най-вероятно е имало някакъв чалъм.

П.С.С.
Отделила съм цял куп бели оцветени дрехи в една кутия, които очаквам скоро да намеря време и да експериментирам да боядисам…Очаквай още по темата…