Спомянш ли си сладкиша, който публикувах преди 1 седмица на фейсбук страницата на miloky.com? Е, ако отговорът е отрицателен, това е вкусната сладост – орехов сладкиш с ябълки.

Миналата година по случай коледните празници във фирмата, в която работи майка ми, организираха кулинарно състезание – всеки желаещ да участва трябваше да приготви нещо вкусно, което да предложи на останалите си колеги. Имаше и попедители, естествено, но не е в това въпросът. Сладкишът, който майка ми направи, беше ето този от снимката. Оригиналното му заглавие е ябълков пандишпан, но който не е задълбал малко повече в кулинарните истории, това име нищо няма да говори. Затова аз го прекръстих на ябълков сладкиш…

Та, пандишпанът се приготвя основно от яйца, брашно и захар. Маслото е по желание. Така научих от майка ми, която е нашият семеен сладкар и на всеки рожден ден приготвя едни изключително вкусни торти, рецептите на които само тя си знае – импровизира до дупка.

Този вкусен сладкиш, който обра овациите на дегустаторите, аз реших да превърна в един коледен подарък за всеки, който обича да се завърта в кухнята, да прави, струва и импровизира, но и гледа да е нещо лесно, бързо и много вкусно.

Това е и моето предложение за коледен подарък – кухненска кърпа с рецептата на сладкиша, нарисуван специално от една дама, която се казва Гергана Атанасова и е графичен дизайнер и какво ли още не.

По рецепта сладкишът е с орехи, но те могат да бъдат заменени и с лешници, а ябълките с круши.

За да стане още по-атрактивен подаръкът, който ще сътвориш, може да направиш импровизация: кърпа с дървени лъжици, или с дървена купа, или кошница с всички продукти необходими да се направи сладкиша. Всичко зависи от твоето въображение, добро намерение и човекът, на когото ще го подариш.

Цената на една кърпа е 14 лв.

А всичко останало зависи изцяло от твоето вдъхновение.

Оставям те с мисли как да зарадваш близките хора, а за да поръчаш такава една кърпа може да пишеш тук или тук.

П.П. Очаквай и събитие, на което ще направим сладкиша на място и ще може да видиш кърпата на живо, да я пипнеш и разгледаш и да се убедиш колко вкусна може да бъде една изненада.