Ежегодно хиляди хора по света се събират и заедно почистват плажовете от изхвърления от морето боклук. И нищо чудно. Боклук отново има – всяка година 8 милиона тона пластмаса отива в океана.

За да се развали този порочен кръг, организации, свързани с опазване на околната среда се събират и създават кампания, която цели да набележи компаниите, чиито пластмасови продукти са навън по земята и да потърси отговорност от тях. Става въпрос за продуктите, които са създадени за еднократна употреба, нямат почти никаква стойност и не могат да се рециклират. Датите са 10 – 16 септември, когато доброволци от целия свят ще събират боклуците по плажовете, парковете и други публични места. Тези данни ще помогнат на проекта на The Story of Stuff и на техните партньори от движението #breakfreefromplastic.

Всеки може да се включи: групово или индивидуално. Единият вариант е някой да организира едно такова събитие и да събере доброволци, а другият е да се включиш като доброволец във вече сформирана група. За съжаление в България няма нито една сформирана такава група.

Ако намеря съмишленици, аз бих сформирала подобна група и така бихме могли и ние да дадем данни от българска страна. Ако не се намерят доброволци, това, което съм решила да направя е през тези няколко дена, докато тече кампанията, да сортирам боклука от вкъщи и да видя от кои производители идват моите боклуци, които аз изхърлям в кофата, но не се знае от там нататък къде ще се озоват, кой вятър ще ги духне, кой боклукчия ще извади на земята, коя котка ще раздърпа и ще отмъкне заедно с някой пластмасов отпадък.

Ако имаш желание и ти може да се включиш в тази доброволна акция, да снимаш и тагваш с #breakfreefromplastic.
Очаквам желаещие да ми пишат или да изпратят предложения за места с боклуци.

Предай нататък

Главната мисия на “рисунка върху плат” е да вдъхне живот на детските рисунки и да насърчи използването на текстилни изделия за ежедневните ни нужди, а не такива, направени от найлон или друг трудно разградим материал, които изхвърляме на боклука, без да си даваме сметка какво се случва после с тях. Ако искаш да подкрепиш тази кауза може да го направиш на страницата ми във Facebook или Instagram като ги харесаш или споделиш твоето мнение. Това за мен означава много!