Ежегодно хиляди хора по света се събират и заедно почистват плажовете от изхвърления от морето боклук. И нищо чудно. Боклук отново има – всяка година 8 милиона тона пластмаса отива в океана.

За да се развали този порочен кръг, организации, свързани с опазване на околната среда се събират и създават кампания, която цели да набележи компаниите, чиито пластмасови продукти са навън по земята и да потърси отговорност от тях. Става въпрос за продуктите, които са създадени за еднократна употреба, нямат почти никаква стойност и не могат да се рециклират. Датите са 10 – 16 септември, когато доброволци от целия свят ще събират боклуците по плажовете, парковете и други публични места. Тези данни ще помогнат на проекта на The Story of Stuff и на техните партньори от движението #breakfreefromplastic.

Всеки може да се включи: групово или индивидуално. Единият вариант е някой да организира едно такова събитие и да събере доброволци, а другият е да се включиш като доброволец във вече сформирана група. За съжаление в България няма нито една сформирана такава група.

Ако намеря съмишленици, аз бих сформирала подобна група и така бихме могли и ние да дадем данни от българска страна. Ако не се намерят доброволци, това, което съм решила да направя е през тези няколко дена, докато тече кампанията, да сортирам боклука от вкъщи и да видя от кои производители идват моите боклуци, които аз изхърлям в кофата, но не се знае от там нататък къде ще се озоват, кой вятър ще ги духне, кой боклукчия ще извади на земята, коя котка ще раздърпа и ще отмъкне заедно с някой пластмасов отпадък.

Ако имаш желание и ти може да се включиш в тази доброволна акция, да снимаш и тагваш с #breakfreefromplastic.
Очаквам желаещие да ми пишат или да изпратят предложения за места с боклуци.

Предай нататък

Главната мисия на “рисунка върху плат” е да вдъхне живот на детските рисунки и да насърчи използването на текстилни изделия за ежедневните ни нужди, а не такива, направени от найлон или друг трудно разградим материал, които изхвърляме на боклука, без да си даваме сметка какво се случва после с тях. Ако искаш да подкрепиш тази кауза може да го направиш на страницата ми във Facebook или Instagram като ги харесаш или споделиш твоето мнение. Това за мен означава много!

Почакай! Обичаш ли да правиш подаръци?

А да получаваш?

Запиши се за моя нюзлетър, за да си готов/a винаги с идея за подарък.

В края на всеки месец ще те информирам за всички новини в сайта по темата за подаръците и пълноценния начин на живот.

Успешно се записа за нюзлетъра на miloky!