Разделното събиране на боклуците в дома е тема, която ме вълнува отдавна, но едва от преди 1 година започнах да се замислям как мога да обособя място, за да изхвърляме разделно боклука, който генерираме всекидневно.

Предизвикателството идва от факта, че живеем в много малко жилище и всяко нещо вече си има място, а за да намеря ново такова, трябва да се освободя от нещо старо.

И понеже темата вече назря, усилено започнах да мисля в посока пренареждане на пространстово в шкафа под мивката, където обикновено повечето хора държат кофата си за боклук.

Вече от 1 месец си имаме кофа за органичния отпадък (старата) и кофа за всичко останало (хартия, пластмаса и метал). Стъклото си няма кофа, но шишета лесно се нареждат в празното пространство до кофите. В кофата за пластмаса, хартия и метал сложих една платнена торба. Когато се напълни, изваждам торбата за дръжките и се отправям навън. Този начин много ми помага, защото мога да свърша тази работа и после да си продължа по пътя, а платнената торба да прибера и да използвам за пазар примерно.

За съжаление това не мога да направя с кофата с органичния отпадък, на която сложих капак, за да се спре миризмата от боклука. Използвам стария метод за изхвърляне на боклук, който правехме като малки – на дъното на кофата слагам вестник и когато кофата се напълни, отивам да я изхвърля специално, а не когато излизам сутирн рано или по-късно през деня, както правят повечето хора.

Ето така сега изглежда това пространство, като изхвърлих много ненужни неща и пренаредих местата на кофите:

“Пластмасите са малко по-трудни за рециклиране, тъй като съставът им е различен и някои се разпадат по-лесно от други. Номерът, отбелязан на дъното на пластмасовия съд/продукт може да ни помогне да определим дали може да се рециклира и дали си струва да го слагаме в контейнера за рециклиране. Номерът се използва не само, за да определим дали материалът е подходящ за рециклиране , но също при пазаруване, за да избегнем купуването на продукти с опаковки, които не могат да бъдат преработени. Екопак рециклира пластмаси с кодове: 1 (PЕТ), 2 (HDPE), 3 (PVC).” – от статия на back2nature.rocks.

От нашия боклук имаше едно шише на “Хармоника” и една комбуча, чиите шишета могат да се рециклират. Те са с код 1. В света от тази рециклирана пластмаса се правят килими и полар!!!

Интересно беше, че пликчето, в което беше пакетирана полента от биологично земеделие, е с код 7. Този знак попада в графата “други” – и се рециклира много трудно. Зачудих се защо тези производители, чиито продукти се водят биосертифицирани, не помислят да използват и биоразградими опаковки за продуктите си?

Ето и една картинка, която изнамерих в нета за кодовете и техните значения и която може да ти послужи за референция:

След като официално започнахме да събираме боклука разделно, ми направи впечатление, че кофата за продукти за рециклиране се пълни бързо-бързо, а кофата с органичния отпадък може да се пълни цяла седмица.

По темата намерих тази статия за рециклирането в България, която може да прочетеш тук и да вземеш и ти решение да събираш разделно, защото не всички хора са убедени в смисъла от тази дейност.

А ти събираш ли разделно? Сподели какви наблюдения и съвети може да дадеш на някой, който все още не е обособил своето място вкъщи и търси решения? 

Предай нататък

Главната мисия на “рисунка върху плат” е да вдъхне живот на детските рисунки и да насърчи използването на текстилни изделия за ежедневните ни нужди, а не такива, направени от найлон или друг трудно разградим материал, които изхвърляме на боклука, без да си даваме сметка какво се случва после с тях. Ако искаш да подкрепиш тази кауза може да го направиш на страницата ми във Facebook или Instagram като ги харесаш или споделиш твоето мнение. Това за мен означава много!

Почакай! Обичаш ли да правиш подаръци?

А да получаваш?

Запиши се за моя нюзлетър, за да си готов/a винаги с идея за подарък.

В края на всеки месец ще те информирам за всички новини в сайта по темата за подаръците и пълноценния начин на живот.

Успешно се записа за нюзлетъра на miloky!