Може ли без думи да се опише нещо, което се преживява лично и дълбоко в сърцето, едно пътуване, което е непознато и различно. Е, аз ще се опитам, защото искам да споделя един подарък – пътуване до и в с.Лещен.

Началото на месец март, 3 дена извън града и среща с непознати лица и множество психологически експерименти. Пътуването започна от град София, а в колата бяхме 4 момичета, които за пръв път ще преживеят заедно създаването на лабиринт. Отпътувах без мисли какво ще бъде и какво да очаквам. Знаех, че ще е нещо различно, защото вече бях посетила едно сетивно градско пътуване преди няколко месеца и то беше силно и вълнуващо.

Обичам магически случки, енергията, която се предава между хората на такива места и преживяването тук и сега – без мисли за минало и бъдеще. Рядко ми се случва умът ми да е буден и да преживява събитията около него в пълнота и спокойствие. И тези три дена бяха точно такива – изпълнени с много игри, вкусна храна, йога практики, красиви гледки и ПРЕЖИВЯВАНЕ.

А за тези от вас, които все още се чудят за какво говоря, това е едно сетивно пътуване, което се организира от “Театър на сетивата София” и което беше обявено като “Сетивен йога уикенд в с.Лещен”. Заглавието, обаче, само загатва какво щеше да се случи.

Денят минаваше неусетно по предварително подготвената програма от организаторите – йога, сетивни игри, в които се нареждахме в кръг, а някой път и в групи от по няколко човека, вегански хапвания с обилно предложение от варианти на различни храни, аромати и спокойна музика. Кулминацията беше на втория ден, когато бяхме разделени на две групи от по 10 човека и трябваше да сътворим театрално преживяване на всеки един от участниците в двете групи. Бяхме и получаващи, и даващи; и творящи и “зрители”. В театъра на сетивата този вид творба наричат лабиринт. Подготoвката беше вълнуваща и всичко кипеше от емоции, страсти, страхове и най-различни мисли. На всяка една група отне от около 3 часа, за да сътвори своя спектаткъл за другата група.

Спомням си с трепет, когато започна всичко. Заедно с моята група бяхме първо участниците в лабиринта. Няма да забравя нежния шепот в ухото ми на приказката, с която започна моето лично представление. Целия този път беше придружен от нощния полъх на вятъра и шумът на реката. Имаше масаж, танц и глътка вода. А финалът…финалът беше удивителен – един люлеещ стол, топло одеало, шум от пълноводната река и няколко секунди още затворени очи. Когато преброих до 18 трябваше да сваля по заръка на моя лабиринтотворец превръзката от очите си. Беше тъмно. Беше спокойно. Беше тихо. А под краката ми на два метра пред мен зееше една пропаст. Не исках да ставам, а да остана там още дълго време, но знаех, че след мен идва още един преживяващ и трябваше да стана.

След малко магията свърши. Приказката също. След мен беше моята приятелка. Няма да забравя усмивката, с която се появи малко време след мен.

След като всеки един от моята група премина през лабиринта, беше наш ред да покажем нашия лабиринт на другата група.

Беше още по-тъмно, а от съседната къща, хората, които бяха дошли тук само да почиват се чудеха какво става, какво правим и каква е тази върволица от хора, която постоянно преминава пред тях, носейки нещо или обсъждайки. Беше забавно, а и на тях май създадохме индиректно едно театрално преживяване.

Нагласихме се по местата си и нашият театър започна. За мен беше голямо предизвикателство да приема роля, да изричам чужди слова и да създавам атмосфера. Трябваше да сътворим една сцена, да запалим мисли, чувства и лични открития. Мисля, че се получи, защото след като нашето общо сетивно представление приключи и “завесите” се спуснаха, всички се събрахме на чаша греяно вино и полузаспали споделихме своите впечатления. Часът беше два, а нощта – черна, притихнала и топла.

Надявам се да събудих твоя интерес, защото поисках да споделя този моя лична преживелица, за да ти подскажа един чудесен подарък, който може да направиш лично за себе си или за някой твой близък приятел. “Театър на сетивата София” организира и провежда различни дейности, които може да разгледаш тук и да избереш твоето сетивно пътешествие, когато го почувстваш.

А ако вече си бил/а и искаш да споделиш собственото си преживяване, може да го направиш в полето за коментари по-долу.