Все още не мога да си го обясня, но като видя детска рисунка, погледът ми винаги се приковава и в главата ми се развихрят идеи.

Така се случи и с този красив детски робот, нарисуван от Давид. Бяхме поканени на рожден ден на негова приятелка и реших, че от този робот ще се получи нещо красиво, което може да служи като медальон, да краси и каквото там детето си успее да въобрази.

Ще ти покажа стъпка по стъпка какво направих, за да превърна тази детска рисунка в мил и скъп подарък, който е собственоръчно направен и единствен по рода си.

Надявам се да полсужи за вдъхновение и следващия път, когато отиваш на рожден ден да се подготвиш с нещо направено с малки ръци и голямо сърце. 

Стъпка 1 – избор на рисунка

Като начинаещи в правенето на подаръци с детска рисунка е по-добре да изберете някоя рисунка с по-малко елементи. В случая този робот е много лесен за прекопиране и после бродиране. Отделете време заедно с дребния гост, за да преровите из творчеството му за подходящ герой, елемент или детайл. Ако няма такъв, то това означава – ВРЕМЕ ЗА РИСУВАНЕ. 

 

Стъпка 2 – пренасяне на рисунката върху плата

Тук идва трудната част. Единият вариант, който аз използвах, е със специални флумастери да се мине отгоре върху рисунката и после с ютията да се отпечата върху плата. Аз в България не съм виждала да се продават, затова, ако не сте подготвени с тях, преминаваме на вариант 2. Това си го спомням, че го правихме като малки. Заставахме на прозореца с химикал лист, а под листа – оригиналът, за да го прекопираме. Ей тук може да се изпозлва същият похват. Само че трябва да работите на дневна светлина и платът, който ще използвате да е малко по-светъл и по-прозрачен от този, който виждате на картинката.

Стъпка 3 – бродиране

И тук трябва да си припомните от часа по труд и творчество правия бод. За мен бродирането е като танц на иглата върху плата. Ужасно успокояващо и хипер вглъбяващо занимание. А красотата, която изплува на финал е пленяваща. Но за бродерията ще говоря друг път.

Ако си фен на бродерията, драсни едно съобщение отдолу, за да знам дали да публикувам практични идеи и да споделям моя опит по бродиране и занапред. За мен ще бъде удоволствие.

 

Стъпка 4 – зашиване върху филц

И понеже ние правим медальон, хубаво би било този плат, върху който сме бродирали, да сложим върху нещо, което е дебело, за да има здраво гръбче. Какво по-добро предложение от филца. Той е хем мек, хем държи здраво. Няма нужда от обшиване на ръбовете, защото не се нищи като обикновен плат и го има в най-различни цветове.

За да зашием плата с бродерията върху филца, използваме фестотен бод или бод за поръбване (англ. buttonhole or blanket stitch). В youtube има клипчета как се прави той.

 

Стъпка 5 – оформяне и поставяне на шнур

Време е да изрежете и оформите около контура с ножицата медальона. Използвах клещи замба, за да направя дупка. Трябва си бая силно стискане, но се получава. За финал използвах гайка, която също се поставя по специален начин. Има такива готови комплекти в арт магазините на фирмата Prym.

Очаквай и други идеи за подаръци с детските рисунки.

Приятно ръкоделстване!