1-ви март Баба Марта

Март е месец, известен с променливото време, идването на пролетта и зараждането на новия живот. А на 1-в март отбелязваме Баба Марта и закичваме мартенички. Мартеничката се подарява, за да е здрав този, който я носи.

Още от малка знам, че мартеничките се носят, докато човек види първите прелетни птици – лястовици, щъркели, кукувици. Тогава се махат и се слагат под камък или се закичват на плодно дръвче.

Спомням си, че като малка сляпо вярвах на това поверие и докато не видех щъркел не свалях мартеничката от блузата си. И това е истина, защото имам една снимка на класа, на която се вижда как съм единствената с мартеница, а снимката е заснета през април. Но тогава не съм знаела, че трудно бих могла да видя щъркел в града. Та затова, ако искаш да спазиш поверието, най-добре ще е към края на месеца да се разходиш из близките села и да вържеш мартеничката на някое плодно дърво или да я оставиш под камък.

Тази година направих моите мартенички с голямо желание. Не всяка година майсторя, защото не виждах голям смисъл, но тази година намерих своето обяснение и това ми помогна да взема решение и да продължа традицията.

 

Спомням си като малка как майка ми поставяше една мартеничка до възглавницата ми рано сутрин и това чувство на майчина грижа и любов е толкова силно запаметено, че бих искала и аз да го предам.

А пък най-хубавите мартенички можеш да направиш само ти!

25-ти март Благовещение или Благовец

Православната християнска църква празнува този ден в чест на благата вест, че Дева Мария е избрана да зачене с Божията помощ да роди Исус Христос.

Народът ни вярва, че на този ден се завръщат прелетните птици, а кукувицата идва с вестта, че пролетта е настъпила.

Любопитно: по традиция на този ден всеки трябва “да се хване за зелено”, т.е. да хапне коприва, киселец, лапад – “за нова кръв”.

31-ви март Лазаровден

Българите празнуват този ден в чест на нивите, пасищата и гората.

Разпространен е обичаят лазаруване, който се изпълнява от малки момичета и девойки за женене, които се наричат лазарки. Лазарките обикалят къщите в селото и пеят различни обредни песни, посветени на отделните членове в къщата.

Лазарки в село Бистрица
За пръв път миналата година видях на живо лазараки. Обичаят се спазва и до ден днешен в едно много близко до София място – с.Бистрица. Спомням си, че беше мразовит ден, но ние обикаляхме малките улички, за да намерим лазарките. Най-накрая ги открихме. Беше много вълнуващо и дори изпяха една песен и за нас.

Любопитно: всяко девойче може да бъде само веднъж лазарка.

На този ден празнуват хората, които носят имената Лазар и Лазара.

Предай нататък...

Главната мисия на "рисунка върху плат" е да вдъхне живот на детските рисунки и да насърчи използването на текстилни изделия за ежедневните ни нужди, а не такива, направени от найлон или друг трудно разградим материал, които изхвърляме на боклука, без да си даваме сметка какво се случва после с тях. Ако искаш да подкрепиш тази кауза може да го направиш на страницата ми във Facebook или Instagram като ги харесаш или споделиш твоето мнение. Това за мен означава много!

Почакай! Обичаш ли да правиш подаръци?

А да получаваш?

Запиши се за моя нюзлетър, за да си готов/a винаги с идея за подарък.

В края на всеки месец ще те информирам за всички новини в сайта по темата за подаръците и пълноценния начин на живот.

Успешно се записа за нюзлетъра на miloky!