1-ви март Баба Марта

Март е месец, известен с променливото време, идването на пролетта и зараждането на новия живот. А на 1-в март отбелязваме Баба Марта и закичваме мартенички. Мартеничката се подарява, за да е здрав този, който я носи.

Още от малка знам, че мартеничките се носят, докато човек види първите прелетни птици – лястовици, щъркели, кукувици. Тогава се махат и се слагат под камък или се закичват на плодно дръвче.

Спомням си, че като малка сляпо вярвах на това поверие и докато не видех щъркел не свалях мартеничката от блузата си. И това е истина, защото имам една снимка на класа, на която се вижда как съм единствената с мартеница, а снимката е заснета през април. Но тогава не съм знаела, че трудно бих могла да видя щъркел в града. Та затова, ако искаш да спазиш поверието, най-добре ще е към края на месеца да се разходиш из близките села и да вържеш мартеничката на някое плодно дърво или да я оставиш под камък.

Тази година направих моите мартенички с голямо желание. Не всяка година майсторя, защото не виждах голям смисъл, но тази година намерих своето обяснение и това ми помогна да взема решение и да продължа традицията.

 

Спомням си като малка как майка ми поставяше една мартеничка до възглавницата ми рано сутрин и това чувство на майчина грижа и любов е толкова силно запаметено, че бих искала и аз да го предам.

А пък най-хубавите мартенички можеш да направиш само ти!

25-ти март Благовещение или Благовец

Православната християнска църква празнува този ден в чест на благата вест, че Дева Мария е избрана да зачене с Божията помощ да роди Исус Христос.

Народът ни вярва, че на този ден се завръщат прелетните птици, а кукувицата идва с вестта, че пролетта е настъпила.

Любопитно: по традиция на този ден всеки трябва “да се хване за зелено”, т.е. да хапне коприва, киселец, лапад – “за нова кръв”.

31-ви март Лазаровден

Българите празнуват този ден в чест на нивите, пасищата и гората.

Разпространен е обичаят лазаруване, който се изпълнява от малки момичета и девойки за женене, които се наричат лазарки. Лазарките обикалят къщите в селото и пеят различни обредни песни, посветени на отделните членове в къщата.

Лазарки в село Бистрица
За пръв път миналата година видях на живо лазараки. Обичаят се спазва и до ден днешен в едно много близко до София място – с.Бистрица. Спомням си, че беше мразовит ден, но ние обикаляхме малките улички, за да намерим лазарките. Най-накрая ги открихме. Беше много вълнуващо и дори изпяха една песен и за нас.

Любопитно: всяко девойче може да бъде само веднъж лазарка.

На този ден празнуват хората, които носят имената Лазар и Лазара.

Предай нататък...

Главната мисия на "рисунка върху плат" е да вдъхне живот на детските рисунки и да насърчи използването на текстилни изделия за ежедневните ни нужди, а не такива, направени от найлон или друг трудно разградим материал, които изхвърляме на боклука, без да си даваме сметка какво се случва после с тях. Ако искаш да подкрепиш тази кауза може да го направиш на страницата ми във Facebook или Instagram като ги харесаш или споделиш твоето мнение. Това за мен означава много!