Аз съм от хората, които не помнят имени дни и празници освен рождените дни на близките ми и моя, Никулден и Гергьовден. Но пък винаги тайничко съм искала да знам кой кога празнува. Затова реших да пиша всеки месец за предстоящите празници и имени дни, за да не пропускам, както всяка година и да се извинявам с това, че не ги знам. А току-виж и някой друг е като мен. Затова ще се радвам да съм полезна на всички, които нямат време, но искат да знаят кой ден какъв празник е. А и най-важното – да не забравяме да поздравим своите близки роднини или приятели с добра дума, пожелание за здраве или малък подарък/жест на внимание в знак, че мислим за тях и ги обичаме.

И така… 1 февруари беше Трифоновден. Той свърши, но ето и останалите за месеца:

10 февруари – Хараламповден

Този ден е и на Мъченица Валентина.
Затова имен ден имат Харалмпи, Ламбо, Валентин и Валентина.

Това, което прочетох от книгата “Български традиционни празници и обичаи” е, че св. Харалампий бил известен лечител и затова в народните представи на българите той се смятал за “заповедник”, “бей” на всички болести и най-вече чумата. Силно се вярва, че денят на светеца трябва да се почита, в противен случай той ще се разсърди, ще пусне чумата и другите страшни болести и ще ги прати при хората. Затова и на този ден не трябва да се работи:) А кога се пада? В събота. Така че, нещата с неработенето се подреждат.

18 февруари – Прошка 
На този ден “душата се чисти от греховете си” и от следващия ден започват Великденските пости.

По традиция младите отиват на гости при по-възрастните си роднини и взаимно си поискват прошка за нещата, с които са се наранили или за нещата, за които са се обидили. Прави се празнична трапеза, на която присъства и неизменната за празника бяла халва.

Интересен е един обичай, който си спомням, че на този ден, преди години, когато бяхме малки, и ние вкъщи сме правили. Баба ни завързваше на една пръчка червен конец, а на него парче халва или сварено и обелено яйце. Всички сме се подредили около масата, баба ни разклащаше конеца и всеки се опитваше да захапе парчето с уста. Всеки път много се притеснявах да не си счупя зъбите с халвата и си спомням, че не беше от най-любимите ми празници.

В някои краища на България обичай е да се палят големи огньове, които се прескачат, а пък в други изтрелването на изработени от момците стрели, които вечерта на празника запалват от огъня и изстрелват към дворовете на своите моми избраници.

Много хубаво е написано в “Стопанката на Господ” за този ден и някой, който иска да прочете, а няма книгата, може да пише мейл и ще му сканирам текста, а пък и на фейсбук страницата на авторката със сигурност има публикуван пост.

24 февруари – Тодоровден

Свети Тодор се смята за покровител на конете и този ден се празнува за тяхното здраве.
Празнуват всички, които носят имената: Тодор, Тодорка, Теодора, Теодор, Дора.

Докато четох из книгата за обичаите за този празник ми стана интересно едно: има конно надбягване. Ергените от селото яздят конете на гол гръб, а пък в същото време жените си мият косите, за да пораснат дълги и лъскави, като опашките на конете. Победителят в надбягването даряват с риза или пешкир, а конят му получава нова юзда. На този ден неомъжените девойки слагат през нощта под възглавниците си царевични зърна и вярват, че момъкът, когото сънуват ще е бъдещият им невест.

Всички тези обичаи са интересни, но уви може да видиш само в селата, а дори и не във всички. Жалко, че традициите вече са почти заличени, но пък ти не забравяй да поздравиш именяците, да празнуваш заедно с тях и да им направиш подарък, жест, че си помислил за тях, тяхното здраве и благоденствие.

Това може да бъде рисунка, цвете или нещо красиво, направено от ръце и с ръце като тези оригами фигурки на снимката по-горе, които измайсторих ей така след закуска!

Ако търсиш идеи, пиши ми тук и ще помислим заедно за твоя индивидуален, уникален и артистичен подарък.:)

Или пък, ако знаеш място, където може да отидем да гледаме надбягването с коне по Тодорден, пиши в коментарите по-долу!

Хубав и прекрасен ден!

SaveSave