“Не е важно колко даваме, а колко любов влагаме в даването.”

МАЙКА ТЕРЕЗА

Носителката на Нобелова награда за мир и основателка на Ордена на мисионери на милосърдието

Обичам да правя подаръци, да ги измислям, да ги опаковам и да ги подарявам. Най-вече обичам да гледам как хората, на които съм направила подарък се усмихват, прегръщат ме и ми благодарят.

За мен подаръкът е нещо специално, израз на това, че си помислил за другия човек, че си отделил време, за да го зарадваш и да му доставиш малко щастие.

Обичам и да получавам подаръци, особено когато са изненадващи и без повод. Затова и се твърди, че правенето на подаръци свързва хората. А и как да е по-различно, след като подаръкът е нещо много специално и лично, а правенето на подаръци е зареждащо и емоционално. Прекарваш часове да мислиш с какво да зарадваш твоя близък приятел, роднина или някого, на когото искаш да благодариш. Мислиш на какво би се зарадвал или от какво има нужда.

Правенето на подаръци има и социален елемент. То е като зараза – когато получаваш подарък, мигновено в теб се заражда желанието и ти да направиш подарък. Ето така се случи и с майка ми, която имаше скоро рожден ден. Получи подарък изненада, изпратен по куриер от една нейна бивша колежка, с която по време на работа са станали близки. Нейното въодушевление и радост бях силни и не толкова заради самия подарък, а колкото заради жеста и милото послание, чрез което нейната колежка изразява своето отношение към нея и желание да я поздрави за този ден, в който е родена.

Не отдавна бях прочела в една книга за японската култура, че в Япония има традиция да изпращаш по пощата и да поздравиш свои приятели с кутия или сандъче с рядък или специален сорт плодове, като например сорт ябълки от отбран вид, едната от които струва над двайсет и два долара, поливана е в точно определени часове с перфектно отмерена пропорция вода с мед, който от своя страна е добиван само за тази цел в екологичен район. Най-отгоре на кутията стои красив етикет с надпис: “Най-доброто на света.”

Преди години, когато ходех на бригади в Щатите, всеки път на заминаване от там колегите, с които съм работила, ми правеха подаръци. Този техен жест беше трогателен за мен и означаваше много. А и си го спомням до ден днешен.

Най-често правим подаръци:

 • като израз на обич и любов
 • по случай рожден ден, имен ден, годишнини
 • за да кажем на някого, че е специален за нас и го обичаме
 • за да кажем на някого “Благодаря”
 • за нова къща
 • по случай повишение или нова работа
 • за да се извиним за постъпка или дума
 • при взимане на изпит или добри постижения
 • за Коледа или други семейни празници

Правенето и получаването на подаръци заема доста голяма част от моя живот. Затова и реших да направя проучване, с което искам да разбера какво мислят другите хора за правенето на подаръците, за това какво обичат да получават за подарък и въобще каква е нагласата им към този акт на внимание.

В моето проучване взеха участие цели 70 човека, 14 от които са мъже, а средната възраст на участниците е между 30 и 40 години.

По-долу са представени основните въпроси и техните отговори:

“Подаръците, които аз обичам да правя.”

Челните три места заемат:
1. Книга
2. Екскурзия
3. Билет за културно събитие

А подаръците, за които има най-малко гласове са:

1. Настолна игра
2. Абонемент за списание
3. Нещо за превозното ми средство

Лично за мен всички изброени в анкетата подаръци са любими, стига те да са съобразени с моите желания или интереси в момента.

В Амазон човeк може да си създаде списък с книги, който да е публичен и да го сподели със своите приятели.

Също така за мен има значение, когато в подаръка има някаква специалност, някаква история, която подаряващият ми разказва за съответния подарък и това придобива още по-голяма стойност, дори даже, ако книгата е научна фантастика, а аз не чета такива книги, но има нещо по-особено зад автора/заглавието или има някакво премеждие/пътешествие – това моментално ще повиши интереса ми и моментът на подаряване заедно с подарака мигновено ще се превърнат в по-специални и няма да го скрия в шкафа или подаря на някого.

Ето и някои от коментарите на участниците в анкетата:

“подаръкът да е направен от сърце и поднесен с внимание”, “да се отнася до конкретния човек, неговите интереси”, “да е нещо собственоръчно направено” и да е “материален израз на благотворителност”.

“Има ли подарък, който не успях да използвам или не ми е нужен.”

Почти 70% от участниците са отговорили на този въпрос положително.

Подаръците, които най-често не са използвани са дрехи, защото не са по вкуса на получателя или нещо, което получателят не използва, като например чаши за кафе, а получателят не пие кафе или пък ваучер за татуировка, а получателят не обича татуировки. А също и множество предмети, които само събират прах, а нямат реално приложение.

За съжаление и аз не успях да се възползвам или използвам някои подаръци, въпреки че знам, че са направени от сърце и желание да ме зарадват. А също така и съм правила подаръци, които знам със сигурност, че не са използвани, защото ги виждам да седят прибрани.

“А какво правя с подаръците, които не използвам.”

Най-често неизползваните подаръци седят прибрани в шкафа или се подаряват на друг човек, който би имал нужда от тях.

Аз лично се опитвам да намеря друго приложение на подаръка, който не ми е бил по-вкуса.

“Подаръците, които аз обичам да правя.”

Отново книгата е на челно място. В общи линии резултатите се препокриват.

1. Книга
2. Преживяване
3. Билет за културно събитие

А най-непредпочитани са:
1. Някаква съвременна джаджа, която улеснява живота ми или репава проблем
2. Нещо за хапване или пийване
3. Абонемент за списание

Някои участници са посочили и други подаръци освен изброените, които определят като нещо конкретно за самия човек, а не точно какво обичат да подаряват и нещо собственоръчно направено.

Човек трябва да помисли първо за човека, на който ще подари подарък, защото понякога наиситна се случва разминаване в това, което се харесва на подаряващия от това, което се харесва на получаващия. И от там идват и подаръците, които не успяват да изпълнят своята роля и се прибират в шкафа.

Аз обичам да изработвам подаръците си. Естествено най-често са свързани с шиене, тоест нещо ушито лично от мен, но се случва и да правя нещо от хартия.

Като цяло, когато намислям подарък първо се сещам и мисля за човека, извиквам спомени от паметта си дали съм чула, че нещо иска или търси, помислям си какво обича да прави в свободното си време или с какво се занимава. Така се зараждат различни идеи, с които правя проучване кое мога да направя, как да го направя, какво ще ми е необходимо, за да го изпълня. Преценявам също и времето. Ако разполагам с по-малко време съответно избирам нещо по-лесно и познато, а когато имам повече време се впускам в непознатото.

Фейсбук е голямо удобство – от страниците, които е харесал човек, можем да разберем какви интереси има човек и да си помогнем с идея за подарък.

“Как избирам подарък за близък човек.”

Най-често хората обикалят магазините или онлайн сайтовете и обмислят предварително. Много често търсят нестандартни подаръци, допитват се до други хора за съвет или питат конкретно човека.

“Моят таван за цената, която бих платила за подарък за близък човек е.”

За болшниството – цели 68.7% (46 човека), цената не е определяща и ако нещо им хареса за определен човек го купуват. След това най-предпочитаният отговор е до 40 лв., а след него е отговорът “над 50 лв. и до 100 лв.”.

За мен също цената не е определяща, стига в момента да мога да си позволя, на първо място е подаръкът и човекът, за когото е предназначен.

“Моите любими места за подаръци са:”

По-голямата част от взелите участие не са посочили нещо конкретно. А това са едни от посочените: малки галерии, хендмейд магазинчета, онлайн, Крео, https://wishio.bg.

Моите места за пазаруване на подаръци

Когато трябва да направя подарък по случай някакъв повод най-често го изработвам и в по-редки случаи купувам. Признавам си, че не винаги имам време да изработя подарък, особено когато поканата е била непредвидена и тогава избирам нещо готово. Тогава най-често влизам в някоя голяма книжарница. Там освен книги има и игри, пъзели и играчки.

Тук ще изброя сайтовете, които съм намерила, когато съм търсила подаръци, от които съм поръчвала или имам желание да поръчам, за да могат да бъдат полезни и на някой друг или пък само за идеи, защото някои от тях са наистина по-екзотични:

 • Артистична щампа лепенка за лаптоп – Vati
 • Невероятно много технологчини джаджи, пособия и инструменти, които улесняват или подобряват начина ни на живот – Yanko Design
 • Таблет, наподобяващ лист хартия, който може да се използва за четене, писане на бележки или правене на скици – Remarkable
 • Ръчно изработени продукти за пътешественици и колелоездачи – Hide and drink
 • Колекция от продукти за дома, осветление, обзавеждане, мебели и изделия за деца със скандинавски дизайн – Jelanieshop
 • Уред за почистване на стъклата на очила – Getcarbonklean
 • Кутия за обяд – Lunchbox
 • Седалка за дете за колелоТyketoter
 • Оригинални гуменки с артистичен дизайн Bucketfeet
 • Фамилна фирма, която е фокусирана върху изработката на детски дрехи – Monkind
 • Йога карти за деца – Kidsyogastories
 • Семейна българска фирма, която произвежда плажни кърпи и зимни одеала с красив дизайн и високо качество платове – Yamabahari
 • Невероятен инструмент за всеки, който обича да лагерува в природата – Leatherman
 • Дървени детски играчки – Plantoys
 • Интересни кухненски уреди – Tupperware
 • Свещи от пчелен восък – Arkobo
 • Домашна градинка от подправки – Click and grow и Back to the roots
 • Индивидуален онлайн урок с учител по език – Italki
 • Кулинарен курс – Amusebouche
 • Персонализирана книжка с името на детето на английски език – Wonderbly
 • За любителите на хубавата фотография, тази румънка обикаля света и снима жените, които среща – Atlas Of Beauty

Има и много други, които ще споделя в отделни тематични публикации. Но това, което аз правя е да си създавам Bookmark-и – когато попадна на нещо, при вида на което светва една лампичка и си казвам: “Ето това много ще се хареса на …” или “Това е точно това, което търси …” веднага го добавям в папката за подаръци със заглавие “За … (и пиша името на човека)”. Така, когато наближи някакъв повод, аз отварям тази папка и виждам на какво съм попадала и преценявам дали това да бъде моят подарък.

“Подаръците, които правя за себе си.”

Ето и някои от коментарите по въпроса: “Напоследък инвестирам в обучения и личностно развитие”, “нещо свързано с моето хоби”, “книги, обувки”, “книги, курсове, почивки, култ.мероприятия, пътувания”, “безделие (време), за обличане и разкрасяване, за душата и стомаха”, “дрехи, билети за събития (концерти), бижута, ваучер за масаж”, “преживявания, пътешествия”.

Благодаря на всички, които взеха участие в моето проучване за подарците, които правим и получаваме. Надявам се информацията да е полезна и за читателя и да не забравяш, че най-хубавият подарък е направен от голямо сърце и сръчни ръце и е специален!

Предай нататък...

Главната мисия на "рисунка върху плат" е да вдъхне живот на детските рисунки и да насърчи използването на текстилни изделия за ежедневните ни нужди, а не такива, направени от найлон или друг трудно разградим материал, които изхвърляме на боклука, без да си даваме сметка какво се случва после с тях. Ако искаш да подкрепиш тази кауза може да го направиш на страницата ми във Facebook или Instagram като ги харесаш или споделиш твоето мнение. Това за мен означава много!