.jpg

В края на миналата година, точно преди Коледа, посетих Ботаническата градина на БАН.

Веднага усетих силата на растенията около мен – те бяха навсякъде. Там има толкова много непознати за мен растения и всички интересни, красиви и много зелени.

градиан при БАН-1

Един малък оазис, където може да се помотаеш за час-два и да презаредиш.

градиан при БАН-2

Тогава закупих няколко вида растения – такива, които ме интересуваха, но и някои, които не бях чувала, не влизаха в списъка ми, но ме привлякоха.

градиан при БАН-3

Едното от тях беше АЗАЛЕЯ, която купих с малки пъпки, а сега вече цъфти и ме радва с изящните си цветове.

градиан при БАН-6

Месец януари Градината беше посветила на семейство Пиренови (тук се включват: азалии, боровинки, рододендрони, пиериси, пирени (ерики), ягодово дърво, агапетес и др.) и всеки, който има интерес можеше да получи допълнителна информaция за тях.

От няколко сайта разбрах, че трябва да се полагат определени грижи за азалиите, за да не ги загубим и затова отидох лично на място в Ботаническата градина, за да получа експертна информация.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА АЗАЛИИТЕ

 

В природата азалиите живеят на по-влажни места, в дерета, под дървета и ровове при реки. Там почвата е по-киселинна.

Не обичат пряка слънчева светлина и сух въздух. Затова и в България трудно се отглеждат. Тук въздухът е сух.

Когато си вземем азалея вкъщи, за да я отглеждаме като стайно растение, трябва да спазваме следните правила:

Почва

Почвата за азалеята има 5 компонента:

промит пясък (намираш речен пясък, но не морски, защото той е солен или може строителен, но хубаво да се измие под течаща вода)

градинска почва (там където баба и дядо садят всяка година зеленчуци и се взима от горния слой; колкото по-надолу се слиза, толкова повече почвата обеднява на минерали)

торф (купува се от градинските магазини)

иглолистна листовка (образува се от полуразложили се иглички на смърча и елата и взимаме от горния слой)

листовка от широколистната гора (образува се от полуразложените листа на широколистните дървета; и листовката се събира под бук, а не дъб, тъй като в дъбовите листа се съдържат танини)

Всички съставки се смесват. На дъното на саксията се поставя около 1-2 см пясък, за да има дренаж. След това се поставя от сместа, която направихте от изброените по-горе необходими елементи.

Саксия

Който гледа стайни растения, знае, че най-подходящите саксии за растенията са глинени, които не са гледжосани. В ИКЕА съм намерила такива и от там си купувам.

Тези саксии са най-подходящи, защото растението диша и не се задържа влага, както ако се използва пластмасова саксия.

Избират се плитки и широки саксии.

Подходящо място

 

Място, подходящо за азалеята е да е в прохладно помещение, на сянка, но на светло и въздухът да се овлажнява.

Какво още научих за азалеята

За да успеем да съхраним азалеята вкъщи, трябва да се погрижим за всички изброени по-горе условия.

Това, което за мен беше интересно да науча е, че при този вид растения, когато са спазени условията за почвата се образува една гъба – микориза. Така растението и гъбата живеят заедно в симбиоза и двете се чувстват добре. Може да познаете тези гъби по едни малки белички точици, които се виждат на повърхността на почвата. Отсъстват ли – азалеята ще загине.

Затова, ако си купуваш от градински център азалея, по-добре да направиш пръстта, която растението обича, и тогава да си я посадиш в саксия.

Аз лично ти препоръчвам да отидеш до Ботаническата градина и от там да си закупиш от този красив храст. Освен азалии, в момента там цъфтят и орхидеите. Може да си купиш и други растения.

градиан при БАН-5

Ако искаш да зарадваш някой любител на стайните растения, на изяществото и красотата на природата с подарък за 14-ти февруари или 8-ми март, една азалея в саксия е моето предложение за теб.

А от бутона по-долу може да свалиш най-важната и необходима информация за отглеждането на азалея, събрана на една страница, за да я включиш към подаръка. От личен опит знам, че тези неща не се помнят, а е хубаво да имаш нещо под ръка, когато се колебаеш кое как беше.

Хубав месец февруари.

С тази статия отркивам и една поредица от такива, която ще създавам на всеки 2 месеца. За да следиш и да се информираш какво ще ти показвам, запиши се в моя нюзлетър. 

А сега си свали безплатно ръководстовото за правилно отглеждане на азалея.