Знаеш ли, че можеш да отпечаташ любима ти детска рисунка върху плат в домашни условия? Ако не, то тази техника ще бъде интересна за теб и детето ти, защото най-красивата част от цялото занимание е крайният резултат.

Да започваме.

Първо, ще ти припомня, че в часовете по рисуване или труд и творчество, вече не помня добре, използвахме линолеум, за да трансферираме рисунка върху лист хартия с туш. Тук използваме същата техника, само че, вместо туш, използваме акрилна боя.

Но преди да стигнем до боята, трябва да трансферираме рисунката върху линолеума. Това е много лесна задача. Взимаме лист с рисунката и го обръщаме върху линолеума. След това притискаме хубаво и може дори с молива отгоре да загладим, за да се отпечата.

 

В това наше занимание за пръв път запознах Давид с резците и как да работи с тях. На него много му беше интересно да дялка по повърхността. Мисля, че на всяко дете би било интересно да наблюдава как изпод резеца се отчупва парченце линолеум. Гледайки тази снимка, се сетих за татко Карло как дялка дървото, за да направи Буратино :). 

След старателното издълбаване, за да изпъкне фигурата, може да се каже, че направихме печат от рисунката. 

Сега следва да отсипете малко от боята върху подложка и с валяк да я нанесете върху печата.

Последната стъпка е да решиш как точно да подредиш десена и да отпечаташ върху плата. Тази работа следва да се изпълнява бавно и прецизно, защото веднъж допре ли боята върху плата, няма да се изчисти – това е рискът на ръчното майсторене.

След като боята изсъхне е хубаво да изгладиш плата, за да запечаташ боята. Може съвсем спокойно да се пере в пералня на 30 градуса. 

Така може да декорирате всякакви платове, които ще са авторски и неповторими. 

Естествено, невсеки може да има всички материали, които аз съм използвала. Затова пуснете вашето въображение и според възможностите, намерете решение.

Всъщност човек не подозира колко може да е изобретателен, докато не му се наложи да прояви своята интелигентност.

Приятно майсторене!

Ще се радвам да споделиш твоите опити или да потърсиш съвет в коментарите по-долу.