Става ли въпрoс за купуването на подарък, и то за любим човек, в главата ни започват да валят поредица от въпроси свързани с това какво обича човека: дали обича новото и непознатото, или обратно – предпочита това, с което е свикнал, обича ли преживявания или по-скоро нещо, което да му служи или да удовлетворява някаква негова нужда, обича ли да е различен или по-скоро следва модерните тенденции, обича ли нещо практично или някакви нестaндартни решения, какъв е стилът му, темпераментът или интересите и т.н и т.н. Все въпроси, на които търсим бърз отговор и понеже нашето желание е да зарадваме човека, правим всичко възможно да намерим възможно най-оригиналния и подходящ подарък за него, съобразен с това, което обича, харесва или мечтае.

Така изминалата Коледа нашият Дядо Коледа ни изненада с един невероятно нестандартен и оригинален подарък – 1 час урок по танго за двама. Знам, че е странно да говоря за коледен подарък посред лято, но понеже този подарък промени много в нашия живот и получи своето няколкомесечно продължение, бих искала да разкажа за него. А и никога не е късно да изненадаме нашата половинка с покана за танц.

Мястото, което ни отведе нашата коледна картичка се казва Laokoontango и е създадено от една изключително изящна в своя танц двойка Ивайло и Габриела. Усмихнати и лъчезарни ни посрещнаха на вратата и ни въведоха с няколко думи в тангото и неговата аржентинска история. Това, което ме впечатли най-много, обаче, беше фактът, че преди да започне да учи бойни изкуства Брус Лий отишъл при бъдещия си учител, който настоял неговият бъдещ ученик първо да се научи да танцува танго и след това да дойде при него. Любопитно, нали! Но всъщност между двете изкуства има общо и то е да се научим да владеем и познаваме тялото си, за да можем да го управляваме.

Моите първи стъпки в тангото бяха завладяващи. И не само за мен. Това беше един час само за нас двамата и никой друг. Краката ни следваха стъпките и ние се понесохме из пространството с усмивки и трепет в сърцето. Музиката ни върна назад във времето и цялата атмосфера ни потопи в този танц за двама, който е необятен в измеренията и нивата, до които може да стигнеш вътре в теб.

В тангото мъжът води, а жената следва. Толкова е приятно да оставиш всички отговорности, всички тревоги и мисли и да се оставиш само да следваш, а тялото ти да се движи като че ли от самосебе си. Когато приключи урока и двамата с Ники бяхме единодушни, че искаме да продължим да се учим и да инвестираме това време само за нас. Веднага след като си тръгнахме започнахме да споделяме едни и същи емоции и преживявания. Сравнихме този един час с медитацията. Бяхме изчистили лошото и вече заредени можехме отново да се потопим в ежедневните си задачи. Бих казала, че уроците по танго действат и като терапия. Терапия за душата, терапия за двойката, а и физическа терапия. А какво по-хубаво от това да е в съчетание с музика и едни надарени за учители хора, които се раздават през цялото време, за да ни научат.

През тези месеци уроци опознахме нашите учители. Гледката на техния танц, пълни душата и очите на наблюдаващия с красота и възхищение. Като че ли всяко мускулче в тяхното тяло участва в танца, а на лицата им е изписано спокойствие и мир. Умеят да ни окуражават, да ни вдъхновяват и да ни учат. И двамта са вегетарианци, обичат приятелските купони, където си приготвят сами храна и са почитатели на италианската кухня и червеното вино. Имат много истории за разказване и преживявания извън България – там, където са се учили на техника, дисциплина и майсторство. Благодарна съм, че чрез тях усетих тангото в кръвта си. Тази двойка на снимката отдолу са те:)

Ако сте в етап чудене какъв подарък да направите на себе си, на своята половинка или на близък приятел или пък искате да направите подарък за рожден ден или друг голям празник, един урок по танго е прекрасна възможност да зарадвате всеки, който обича да танцува, който си има партньор в живота и има нужда да прекара повече време с него, който обича да опитва от новото и непознатото, който иска да избяга от ежедневните си ритуали и навици и иска да се потопи за един час в танца и да раздвижва и опознава тялото си, който обича да учи нови неща, който обича да е различен и да … да, вие познавате човека.

А ето едно мое лично откритие на един световноизвестен руснак, който свири на акордеон и прави чудеса с него. Започнах да го следя след като чух неговата имровизация на Libertango. Чуйте я, за да усетите магията и пеперудите в корема:

Това бяха моито преживявания и очаквам с нетърпение продължението на нашето танго пътешествие. Ако пък съм успяла чрез разказа си да запленя и вас, това ще бъде истинска награда.

Защото подаръците са, за да зарадваме някого, да му благодарим или да му предадем топлината на нашата обич.

Има и една голяма изненада за всеки един от моите читатели, който купи подаръчен ваучер от Laokoontango. Независимо дали е за един урок, или няколко, тя ще бъде специална и уникална – един танц, изпълнен от самите Ивайло и Габриела на живо в края на самия урок. Това ще бъде един спектакъл за душата, очите и ума, за който много ви завиждам:) Това, което трябва да направите е да кажете, че сте научили за тях от тази статия от сайта Miloky. А ако го подарите на някого, нека той да каже същото. Това е тайната парола!

Предай нататък

Главната мисия на “рисунка върху плат” е да вдъхне живот на детските рисунки и да насърчи използването на текстилни изделия за ежедневните ни нужди, а не такива, направени от найлон или друг трудно разградим материал, които изхвърляме на боклука, без да си даваме сметка какво се случва после с тях. Ако искаш да подкрепиш тази кауза, може да го направиш на страницата ми във Facebook или Instagram като ги харесаш или споделиш твоето мнение. Това за мен означава много!