upcycling

Това, което за едни е боклук, за други е вдъхновение.

Казано накратко UPCYCLING (ъпсайклинг) е превръщането на предмети, които вече не ни служат и не ни трябват, в други предмети с подобрена функционална, естетическа или емоционална страна.

Upcycling продуктите носят радост, служат вярно и спестяват закупуването на нещо подобно от магазина.

Те са оригинални и единствени по рода си.

Струват скъпо, защото някой друг се е потрудил доста, за да ги превърне в красиви произведения с добавената стойност за човека.

Те са идейни и са плод на нечий творчески ум.

А най-големият принос от upcycling е, че:

  • спестява от поредната захвърлена вещ на сметището, която ще гние със стотици години и ще отделя СО2 и други химични елементи, което води до глобалната климатична криза, за която в последно време се говори и пише много.
  • спестяват се ценните ресурси, които са необходими при процеса на рециклиране.

Оползотворяването на старите и непотребни предмети е практика добре позната по нашия край. В българското домакинство се пазят вещите по мазетата и след това в даден момент им се намира приложение.

Сигурно така е дошла идеята на заведението Made In Home, в чиито интериор присъстват врати, направени на маса. Или пък на бранда Zona Urbana, които предлагат портмонета и чанти, направени от стари комикси, карти и вестници от едно време.

В сайтове като pinterest.com може да намериш и да почерпиш вдъхновение за всякакви идеи и да видиш визуално как може да превърнеш, например, един стар куфар в рафт за стената или маса или пък палети в диван, маса и други мебели за дома, от счупени глинени съдове или плочки – красиви кашпи и какви ли не още идеи.

Интересът към естествените материали и осъзнатото потребление все повече ангажира вниманието на хората по света и у нас.

Примерите са много.

В Швеция рециклирането е ежедневна практика. Не случайно и първият мол с upcycling продукти е открит точно там. И се казва ReTuna. За хората, които наистина ги е грижа за природата и които обичат ръчно правените неща, това място е рай. Идеята е гражданите да носят излезлите от употреба вещи и да ги оставят в мола, а хората артисти, които работят там ще им вдъхнат нов живот и после ще ги оставят в магазините на мола за продажба.

Ех, как искам и в България да има едно такова място!

В тази посока работят майсторите от ателие “Трион“. Те използват вече непотребните ски и ги превръщат в красиви закачалки, а стари чамови макари за електрически кабели превръщат в маса.

trion

Спомням си преди много години, в далечната 2011 година, когато започнахме заедно с шепа приятели да правим коледни играчки, за коледната ни елха, използвах стари електрически крушки и от тях направих няколко коледни играчки за елхата.

 С тази идея тръгнаха и моите детски елечета костюми на животни. Първото уших за сина ми, който тогава беше на 3 години – елече динозавър, а платът, който използвах, беше от една моя вълнена плисирана пола, която така или иначе вече не носех и нямаше повече да обличам.

reciklirane-na-drehi-eleche

Все по-голяма популярност придобива едно течение в модата, популярно с името Trashion (Траш мода от английската дума trash – боклук). Старите и непотребни вещи се префасонират в дрехи за носене, бижута, сувенири.

А сега да кажем няколко думи и за термина …

Reuse (Преизползване)

 

Терминът reuse се използва, за да назове повторната употреба на вещи. Тук акцентът пада върху преизползването на нещото, а не то да се изхвърля на боклука.

То не се променя, както при upcycling-а, а се търси нов начин, за да влезе в употреба.

Така например сме виждали пред площадките на блоковете стари автомобилни гуми превърнати в саксии или люлки. За ограда се използват стари ски.

Много често тези вещи ги продаваме или подаряваме, за да може някой друг да им се порадва.

Когато правим reuse, ние всъщност търсим решение за какво може да използваме някаква вече непотребна вещ, за да я спасим от срещата ѝ със сметището.

И остана рециклирането (recycling)

 

Рециклирането е процесът, при който старата и непотребна вещ се раздробява или разрушава до степен да се извлече материал, подходящ да се направи нещо ново. По магазините все по-често срещаме торбички, хартия или дрехи от рециклиран материал.

При този процес, обаче, се използват много ресурси, а новият продукт не е с толкова добро качество.

Затова, като средство за намаляване на отпадъците, според мен трябва да се стремим към преизползване на старите вещи (REUSE), да изхвърляме и употребяваме (REDUCE) по-малко и ако вече няма накъде да оставим продукта за рециклиране (RECYCLE).

Екологичните проблеми на планетата ме вълнуват отдавна и затова често приятели ме питат за идеи и съвети какво да правят с някоя стара и непотребна вещ.

Старите книги са едни от тези вещи. Затова посвещавам тази статия, която е част от бъдещи такива по темата, на старите книги и идеи как да им вдъхнем нов живот.

КАКВО ДА ПРАВИМ СЪС СТАРИТЕ ИЛИ НЕПОТРЕБНИ КНИГИ, КОИТО ИСКАМЕ ДА ИЗХВЪРЛИМ

Първо, искам да направя едно уточнение. Преди около 2 години с майка ми разчиствахме мазето и там открихме доста стари книги художествена литература. Майка ми искаше да ги изхвърлим, но аз не можех да допусна как така ще хвърлим книги. Та нали те са плод на нечий труд.

Започнах да им търся нов дом, където хора да ги четата. Обаждах се на читалища. Никой не ги поиска. Свързах се с антикварни книжарници и те отказаха. Не искат книги, които са издавани по време на социализма.

Най-накрая се примирих, че май ще трябва да ги дадем за рециклиране. Местата, обаче, които изкупват хартия, плащат жълти стотинки и едва ли не трябва да имаш цял камион с книги, за да ти излезе сметката.

В крайна сметка ги оставихме до жълтия контейнер. Но да хвърлиш книга за мен е все едно да хвърлиш храна или да си изхвърлиш боклука през прозореца. Тогава още не се бях запознала с upcycling-a и не се бях замислила всъщност как може да ги използваме.

Това е моят личен опит. Чувала съм от родители, които крият и не дават книги на децата си, защото не били подходящи, били лошо написани и по никакъв начин те не желаят децата им да взимат тези книжки в ръцете си.

Да, за съжаление, съществуват книги, които наистина са лошо преведени, лошо написани и са с ниско качество на илюстрациите.

Та, ето няколко предложения какво да направиш точно с тези книги, така че да не отидат на боклука, а да бъдат използвани за направата на нещо полезно и красиво.

1. Декорация за стена.

за стена

Идеята я видях в блога на мола в Швеция – ReTuna, от който всъщност може да почерпиш доста идеи.

2. Фотоалбум, който може да направиш за подарък на баба си или майка си за 8-ми март, например.

 

 

.jpg

Каква чудесна идея. А баба ми все ми се сърди, че само снимам с телефона, а не изваждам снимки, които и тя да може да си гледа.

В тази идея ми харесва това, че листата не се късат, книгата остава цяла, а такива ъгълчета за снимки могат да се намерят много лесно в някой магазин за арт материали.

3. Етажерка

.jpg

Ако обичаш раздвижените композиции от мебели в дома, тази етажерка е супер идея. И не е трудна за изпълнение. Трябват ти само малко търпение, време, бормашина, с която да пробиеш дупките в книгата, въже и въображение.

4. Опаковка за подарък

за подарък

Това е супер практична идея, защото така или иначе всеки път, когато правим подарък търсим опаковка.

А ето тук може да видите как се прави. Много е лесно.

5. Органайзер

.jpg

Във всеки дом има едни нещица, малки джунджурии, хвърчащи листа и подобни, на които все не може място да намерим. Ей за тях може да ни послужи този органайзер. И аз със сигурност ще пробвам да го направя.

6. Стенен часовник

.JPG

Стенните часовници са необходимост във всеки дом си мисля. Аз много обичам тези големите от едно време с кукувица, която излиза на всеки кръгъл час. Е, този не е такъв, но може сами да си го направите и декорирате според вкуса и предпочитанията на обитателите на къщата.

7. Табуретка за сядане

за сядане

Това е лесно. Само трябва една плоскост и крачета на колелца + лепило.

8. Рафт

.jpg

9. Нощно шкафче

шкафче

10. Книга в бутилка

Търсейки идеи какво правят другите хора със старите книги и как ги използват, попаднах на една платформа, която предоставя възможност на потребителите и любителите на книги да пуснат своите книги на свобода, така че някой друг да им се порадва и да ги прочете. Може да се споделят с приятели, с приятели на приятели и т.н., а може да ги оставиш на пейката в парка, примерно.

Преди да се изпратят, слагаш етикет на книгата и я вписваш в платформата, за да може да следиш къде се намира тя в момента.

Идеята напомня за онези бутилки от приказките, които героят или героинята намират в морето, отварят и вътре намират послание на някой, който преди години е написал нещо и е хвърлил в бурното море.

За идеята и платформата може да видиш тук.

Ами това е.

Приятни занимания със старите книги, защото този списък не се изчерпва само с тези предложения.

А пък ако някой изпрати снимка с негова идея, с голям кеф ще включа снимката в статията, за да може да вдъхнови и другите фенове на upcycling-a.